Ouderportaal

Kinderen leren niks als je ze achter een schermpje zet

Kinderen leren niks als je ze achter een schermpje zet

Beste ouders,                                                                                  


Een kind met een woedebui kalmeert als het een schermpje krijgt. Jammer, vindt Steven Pont, zo leert het kind niets van zijn gedrag en stagneert zijn ontwikkeling.


Zo begon het artikel in het Algemeen Dagblad van dinsdag 7 februari 2023 van de psycholoog Steven Pont.


Graag nemen wij u hier even in mee (U kunt het hele artikel lezen als u op de foto’s klikt).  

Steeds vaker zien we het digitale scherm terug als onderdeel van de opvoeding. Zo’n scherm is natuurlijk erg handig om uw kind rustig te houden als u een lange reis voor de boeg heeft. We merken dat het echter steeds vaker ingezet wordt als middel om uw kind te kalmeren als het even in de knoop zit met zijn of haar emoties.


Het is namelijk belangrijk dat kinderen zelf leren omgaan met sociaal moeilijke situaties  in plaats dat problemen op sociaal gebied worden opgelost door ouders of door een schermpje. Op latere leeftijd heeft uw kind er veel baat bij dat hij of zij zelf heeft geleerd om sociaal moeilijke zaken op te lossen!


Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen dit écht moeten leren en het betekent dat je als ouder hierbij zal moeten helpen. Het is een proces dat tijd kost, dat regelmatig mis zal gaan en dat een hoop geduld gaat kosten. Maar dat is het zeker waard! Want een tweejarige peuter die stampend op de grond in de supermarkt ligt, is nog wel grappig. Maar als iemand van 25 hetzelfde zou doen, zou je toch vreemd staan te kijken.


Uw kind moet het echt nog leren en dat gaat niet vanzelf. Want kijk maar eens naar uzelf; hoe vaak reageert u zelf niet onredelijk, boos of iets in die richting? Terwijl u volwassen bent en dus al jaren de tijd hebt gehad om uw emoties onder controle te krijgen. En zelfs u lukt dit lang niet altijd, dus dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat uw kind het ook nog niet kan.


Hoe kunt u uw  kind hierbij helpen? Dat lees je in de volgende tips.


Met vriendelijke groet,


Marja en Arjan
(gedragsspecialisten)