Ouderportaal

Adviezen RIVM om Corona verspreiding te voorkomen

Adviezen RIVM om Corona verspreiding te voorkomen

Het coronavirus is nog niet weg is. Nog steeds worden mensen ziek door het virus. Er geldt nog een aantal corona-adviezen vanuit het RIVM om besmetting van het virus tegen te gaan.


Het virus kan zich minder snel verspreiden als u een aantal hygiëne-adviezen opvolgt:  • Was vaak en goed uw handen met water en zeep. Doe dit altijd als u thuiskomt of ergens op bezoek gaat.

  • Hoest of nies in uw elleboog.

  • Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog.

  • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan.

  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.

  • Was daarna uw handen,

  • Daar waar het druk is, kun je jezelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje.


Heeft u klachten die horen bij het coronavirus zoals verkoudheid, benauwdheid of? Voorkom dat u andere mensen besmet. Doe een zelftest. Wilt u weten wat u moet doen na een positieve zelftest? Doe dan de check (quarantainecheck.rijksoverheid.nl).


Na een positieve zelftest of testuitslag van de GGD moet u direct in isolatie gaan. Dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer. Zodat u geen huisgenoten kunt besmetten.


Vaccinatie is de beste manier om uzelf en anderen te beschermen tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Haal daarom een coronaprik. Vaccinaties beschermen tegen ernstig ziek worden door corona. Deze bescherming neemt na verloop van tijd af. Daarom kunt u de komende tijd de herhaalprik halen. Die brengt uw bescherming weer op peil. Deze is extra belangrijk voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die meer risico lopen om ernstig ziek te worden door corona.


Frisse lucht is belangrijk. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat thuis, in winkels, in horeca, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht. Zorg dat er thuis altijd een raampje of ventilatierooster open staat. Of zorg dat uw ventilatiesysteem aanstaat. Zorg dat een huis meerdere keren per dag goed kan doorluchten door ramen en deuren wijd open te zetten. Doe dit ook voor en na bezoek.


U bent niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Maar het blijft wel een veilige afstand.